Tips over de Veluwe

Home >> Uit in Nederland

Vakantie Texel

Bent u van plan om uw vakantie te boeken voor Texel? Leest u dan eerst de volgende tips over een vakantie op Texel.

1. Algemene informatie over Texel
Het eiland Texel maakt als een gemeente onderdeel uit van de provincie Noord-Holland. In 1415 heeft Texel stadsrechten gekregen. Texel telt 13.740 inwoners (1 januari 2003) en omvat de dorpen  De Cocksdorp (jongste dorp), De Koog (badplaats), De Waal (kleinste dorp), Den Burg (centrum), Den Hoorn (zuidelijkste dorp), Oosterend (pittoresk) en Oudeschild (havenplaats). Texel is het grootste Nederlandse waddeneiland.
Texel heeft een veelzijdig landschap dat mooi is in alle seizoenen, schilderachtige dorpjes met gezellige cafés en restaurants, natuur, frisse lucht, ruimte en vele ontspanningsmogelijkheden.
Wie eenmaal voor de charmes van het eiland is gevallen, komt meestal terug. Soms wel meerdere malen per jaar, want Texel verveelt nooit.

2. Natuur
Texel is een geliefd oord voor vogelliefhebbers. Vooral in de duingebieden broeden ongeveer 80 verschillende vogelsoorten, maar in totaal zijn circa 300 soorten op Texel waargenomen. De Muy, een duingebied tussen De Koog en Slufter is een beschermd gebied; het is de broedplaats van de oudste lepelaarkolonie van Nederland. De vegetatie is rijk en gevarieerd. Naast de vele vlinders zijn er tevens duizenden insectensoorten op het eiland Texel. Het hele duingebied van Texel (inclusief het bos) tot aan de vuurtoren vormt het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’.

3. De stranden
Met een ca. 30 km lang zandstrand heeft u op Texel volop de ruimte. Er zijn diverse strandopgangen, waar o.a. strandpaviljoens gevestigd zijn. Op de meeste plaatsen is in de zomer strandbewaking aanwezig. De naaktstranden zijn met borden aangegeven en zijn niet bewaakt.

4. Musea en bezienswaardigheden
•Musea: Het Agrarisch- en Wagenmuseum, Het Luchtvaartmuseum - Eijerland bij het vliegveld, Martiem- en Juttersmuseum - Oudeschild
•Oudheidskamer - Den Burg
•Het Jac. P. Thijssemonument in de vijver aan de Elemert Den Burg
•Brakestein en Wezenputten
•De Georgische begraafplaats, welke herinnerd wordt aan de Opstand der Georgiërs op 5 en 6 april 1945. - Aan de zuidzijde van de Hoge berg
•Het fort De Schans
•Ecomare (zeehondenopvangcentrum) - bij De Koog
•Het wad - Wadlopen van punt naar punt is op Texel niet mogelijk, maar er worden wel wadexcursies gegeven.

5. Uitgaan
Als u langer of korter op Texel verblijft is het heerlijk om eens lekker uit eten te gaan. Texel heeft een grote variëteit aan cafés, bars en restaurants. Dus keuze genoeg.                       
Niet alleen uit eten, maar gewoon even tussendoor, na een lange wandeling of fietstocht even een kopje thee of koffie met cranberrygebak is een niet te missen traktatie.

6. Winkelen
Op Texel treft u een grote diversiteit aan winkels aan, van ouderwetse knusse kruideniers tot moderne grootwinkelbedrijven. Den Burg heeft het grootste winkelbestand, maar ook in de andere dorpen vindt u gezellige winkelstraten.

Wellicht hebben de bovenstaande tips over een vakantie op Texel u geholpen voor het boeken van een vakantie of reis naar Texel.


 

 

 

 

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact: