Stedentrip naar Berlijn, dorpen die een wereldstad zijn geworden

Berlijn, is het een wereldstad of een verzameling dorpen? Voor de Berlijner is zijn Kiez (buurt) het centrum van de wereld. Elke wijk heeft haar eigen sfeer, met haar eigen cafeetjes, eethuisjes en strandjes. Sinds de val van de Berlijnse muur is de industrie grotendeels uit de stad vertrokken en vervangen door creatievere sectoren zoals kunst, media, mode, internet en design. Daardoor werd de stad ook erg populair bij creatieve avonturiers uit het buitenland. Hierdoor is de verscheidenheid in de stad ook zo groot.

Dingen om te bekijken tijdens je bezoek aan Berlijn:

We hebben de bezienswaardigheden opgedeeld per wijk om het overzichtelijk te houden, en zo kan je ook makkelijk plannen welke dingen je op dezelfde dag kan bekijken. Zo kan je je stedentrip naar Berlijn zo efficiënt mogelijk indelen, en dus zo veel mogelijk zien!

Kreuzberg 36/Neuköln

Deze wijk hoorde bij West-Berlijn maar ligt in het oosten van de stad. Veel kleurige kleding en etnische restaurants vind je in het kloppend hart van de wijk: de Oranienstraβe. De Schlesische Straβe bij de Spree is tegenwoordig ook populair met veel restaurantjes en creatieve bedrijven. In het weekend komen honderden jongeren hier om te gaan stappen in de vele bars en clubs.

Bezienswaardigheden in Kreuzberg:

  • Joods museum in BerlijnIn het Jüdische Museum aan de Lindenstraβe 9-14 vindt je alles over de geschiedenis van de joden in Duitsland. Erg indrukwekkend museum in een even indrukwekkend gebouw ontworpen door Daniel Libeskind.
  • Het Deutsches Technikmuseum geeft je een kijkje in de geschiedenis van de techniek. Boten, auto’s, vliegtuigen, treinen, alles is hier te vinden. Een zeer gevarieerd museum dat een aanrader is als je een affiniteit met techniek hebt en Berlijn komt verkennen. Een kaartje kost €8,- en het museum is te vinden aan de Trebbiner Straβe 9.
  • De Markthalle Neun is een grote overdekte markthal. De hal is gebouwd in 1891 en is sinds een paar jaar weer in gebruik als markthal. Er is vanalles te vinden qua eten en drinken. En op donderdagavond zijn er internationale hapjes en livemuziek. Je vind de Markthalle Neun aan de Esenbahnstraβe 42-43 en is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. Kijk voor actuele tijden op www.markthalle9.de.
  • Duurzame landbouw midden in de stad, Prinzessinnengarten is een kwekerij waar Turkse buurtbewoners, bio-types en topkoks samenkomen voor vergeten groenten en bijzondere onbespoten kruiden. Uiteraard is er ook een Biergarten (we zijn natuurlijk in Berlijn) met een geïmproviseerde bar van zeecontainers met bijenkorven op het dak. Te vinden aan Prinzessinnenstraβe 15

Tips als je Kreuzberg bezoekt:

  • Neem je barbecue mee naar het Görlitzer Park
  • Freiluftkino Kreuzberg, van mei tot september kun je elke avond in de open lucht films kijken in de openluchtbioscoop in de binnentuin van Kunstquartier Bethanien aan de Adalbertstraβe 73.

Friedrichshain

Deze een voormalige arbeiderswijk in Berlijn wordt steeds populairder bij jongeren, kunstenaars en wereldbestormers, maar heeft haar rauwe kantjes gehouden.

Bezienswaardigheden in Friedrichshain:

  • Oberbaum brug in Berlijn (Oberbaumbrücke)Restaurant Moskou en Kino Internationaal aan de Karl-Marx-Allee zijn twee van de vele monumentale panden die in Berlijn terug te vinden zijn. Houdt je van architectuur? Dan is het zeker een aanrader om deze straat te bezoeken.
  • Teven aan de Karl-Marx-Allee staan de twee torens van de Frankfurter Tor. Deze woontorens geven deze straat een sfeer zoals je deze in de Sovjet-Unie zou verwachten.
  • Wandel eens over de Oberbaumbrücke. Deze bakstenen brug diende oorspronkelijk als douanekantoor gebouwd voor boten die de de stad in wilde varen. De brug is zeker een aanrader om in de avond te bezoeken.

Tips als je Friendrichshain bezoekt:

  • Graffiti in Friedrichshain BerijnGa op een mooie zomerdag eens naar een van de oudste stadsstranden van Berlijn aan de Spree: het Oststrand aan de Mühlenstraβe 24.
  • Begin jaren 90 streken krakers en graffiti-artiesten neer op de voormalige spoorwegwerkplaats RAW. Nu vind je er talloze pop up-nachtclubs, cafés en een skatehal. Het adres is Revaler Straβe 99.

Prenzlauer Berg

Een plek in Berlijn waar kunstenaars, schrijvers en muzikanten woonden die zich in de DDR-tijd weinig aantrokken van het communistische regime en rockconcerten en protestacties organiseerden. Na 1989 (toen de Berlijnse Muur viel) trokken veel alternatievelingen uit West-Berlijn naar de wijk gevolgd door mensen die wat meer te besteden hadden. De huizenprijzen stegen en tegenwoordig wonen er vooral veel jonge gezinnen. De levendigheid in deze wijk is gebleven getuige de vele leuke terrassen op bijvoorbeeld de Helmholtzplatz.

Bezienswaardigheden in Prenzlauer Berg:

  • Breng eens een bezoekje aan de Zionskirche, deze Berlijnse kerk heeft een bewogen geschiedenis. Daarnaast zijn er bij het plein erg veel leuke restaurantjes te vinden.
  • De Wasserturmplatz is een romantisch parkje, maar op deze plek stond het eerste concentratiekamp van de Duitsers in de tweede wereldoorlog. Een plek met veel historie, waar nu een mooi rustig parkje ligt.

Tips als je Prenzlauer Berg bezoekt:

  • Mauerpark: een gezellig en rommelig park waar op zondag altijd rommelmarkt is met veel sieraden en mode. Drink ter afsluiting eens een biertje bij een van de geïmproviseerde strandbarretjes. Je vindt het aan de Gleimstraβe 55.
  • In het hartje van de wijk kun je vanaf eind april cocktails drinken op het parkeerdek van een winkelcentrum. Lekker loungen met je voeten in het zand bij strandbar Deck 5 aan Shönhauser Allee 80.
  • Tango is hot in Berlijn. Waag een dansje bij Tangoloft, een sfeervolle loftachtige etage waar op zaterdagavond de remmen los gaan. Het adres is Gerichtstraβe 23.

Mitte

In dit deel van Berlijn kan je de kleine zijstraatjes gaan verkennen tijdens je stedentrip. Je kunt daar veel verrassende winkels ontdekken. Wil je niet in de toeristenval lopen, vermijd dan de Oranienburgerstraβe en de Hackescher Markt en loop wat verder door naar de Auguststraβe en de Linienstraβe. Sla ook de wijk rond Unter den Linden eens over en ga op ontdekkingstocht in het stuk van de Friedrichstraβe ten noorden van de Spree waar steeds meer hippe restaurants en cocktailbars hun deuren openen.

Bezienswaardigheden in Mitte:

  • Holocaustmonument in BerlijnEen van de bekendste en meest gefotografeerde monumenten ter wereld vind je in Berlijn. Het Holocaustmonument. Dit monument is geplaatst ter herdenking aan de slachtoffers van de jodenvervolging in de tweede wereldoorlog. Het monument is te vinden aan de Cora-Berliner-Straße 1.
  • Het Museumsinsel in de Spree biedt plaats aan enkele van de belangrijkste musea van Duitsland. Dus houdt je van musea dan is dit zeker de moeite waad om te bezoeken
  • Ook het Deutsches Historisches Museum is een aanrader. In het oude gebouw is de vaste collectie van het museum te vinden, in het moderne aangebouwde stuk zijn afwisselende tentoonstellingen te vinden.
  • Checkpoint Charlie laat zien hoe diverse mensen op creatieve wijze probeerde te vluchten door de muur. Er staat ook een kopie van het oude wachthuisje.
  • De Potsdamer Platz is tegenwoordig een plein omgeven met moderne architectuur. Tijdens de koude oorlog was het een verwoest stuk niemandsland.
  • Rijksdaggebouw in BerlijnHet Rijksdaggebouw bied ruimte aan het parlement. Het dak biedt een fantastisch uitzicht, en is te benaderen via een unieke spiraal in een enorme glazen koepel. Let wel op dat je je minimaal twee dagen vantevoren aan moet melden vanwege veiligheidsmaatregelen.
  • Ooit stond er om Berlijn een stadsmuur, het enige overgebleven deel hiervan is de Brandenburger Tor. Deze doorgang door de oorspronkelijke stadsmuur stamt uit 1791.

Tips als je Mitte bezoekt:

  • Zwemmen in expressionistische stijl. Stadtbad Mitte is een prachtig overdekt zwembad uit de jaren 30 met glazen plafond en wanden.
  • Een indrukwekkend kunstwerk van Karl Biedermann is te zien op de Koppenplatz: een tafel en een paar stoelen op een parketvloer waarvan 1 is omgevallen. Overeind zetten gaat niet, het zit vast. Het symboliseert de nazi-razzia’s in WO II en maakt de geschiedenis van Berlijn voelbaar, zoals op veel plekken in de stad. Te vinden aan Verlassener Raum, U Rosenthaler Platz
  • Hexenkessel Hoftheater Het is hier elke zomer weer een feestje met muziek, theater en dans. In het houten amfitheater op het terrein wordt Shakespeare en Molière gespeeld of kun je luisteren swingende jazz of klezmer. Dit theater is te vinden in het Monbijoupark

Bekijk ook zeker de 9 dingen die je gratis in Berlijn kan doen

Reizen naar Berlijn

Naar Berlijn met de trein

Elke dag vertrekt een groot aantal treinen vanuit Nederland naar Berlijn. Heel comfortabel reis je per hogesnelheidstrein ICE vanuit Amsterdam-centraal via Utrecht en Arnhem met een overstap in Duisburg. Vanuit Groningen kun je met de snelbus naar Bremen die een goede treinverbinding met Berlijn heeft.

Met het vliegtuig naar Berlijn

Vanuit Amsterdam vliegt KLM, Transavia en EasyJet naar Berlijn. Vanaf Brussel zijn er vluchten van EasyJet en Brussels Airlines. Als je in Noord-, Oost- of Zuid-Nederland woont kun je Air Berlin eens overwegen. Air Berlin vertrekt meerdere malen per dag vanuit Bremen, Münster of Düsseldorf. Zorg ervoor dat je vooraf je vliegtickets boekt en de prijzen goed vergelijkt. Een goede site om vliegtickets te vergelijken vind je hier.

Met de auto

Als je met de auto naar Duitsland reist heb je een groene milieusticker nodig. Die kun je bestellen bij de ANWB, maar het is goedkoper en sneller om deze ter plekke bij een autogarage te kopen.

Reizen door Berlijn

Het ov in Berlijn is zeer efficiënt: twee metrosystemen, U-bahn en S-bahn (hiervan liggen de haltes verder uit elkaar) en snelbussen of –trams, aangeduid met M. Het voordeligst is om een dagkaart te kopen die je kunt krijgen op elk station. Plattegronden met de metrolijnen kun je afhalen bij de hotelbalie.

Fiets

Overal in de stad kun je voor ongeveer een tientje per dag een fiets huren. Tegen bijbetaling kan je deze ook meenemen in de metro. Berlijn is een fietsvriendelijke stad, maar let wel op, automobilisten zijn er niet zo gewend aan fietsers als in Nederland. Bovendien is het verstandig om je goed aan de verkeersregels te houden want de politie is nogal strikt.

Taxi

Een taxi nemen is niet zo duur (voor € 15 ben je al aan de andere kant van de stad). Vermeld aan de chauffeur wel ook de wijk waar je moet zijn want straatnamen komen soms in meerdere wijken voor.

Eten en drinken

De Duitse keuken is niet een van de bekendste, de meeste mensen denken gelijk aan braadworst en schnitzel waarschijnlijk. In Berlijn zijn er erg veel hippe tentjes te vinden waar je heerlijk kan eten. Berlijn is door de vele culture ook een broedplaats geworden van dit soort tentjes waar je allerlei lekkernijen uit diverse regio’s kunt nuttigen. Daarnaast zijn de Duitse wijnen ook erg bekend. Zo hebben ze een heerlijk fruitige en frisse Riesling. Mocht je van droge witte wijn houden dan is een lekkere Duitse Pinot Blanc wellicht iets voor u.

Verblijven in Berlijn

Das Andere Haus VIII BerlijnDe meeste hotels vind je nog steeds in West-Berlijn rond de Kurfürstendamm (Ku’damm), maar ook in Mitte en Prenzlauerberg zijn veel goede nieuwe hotels gekomen. Ben je op zoek naar wat meer avontuur, ga dan kamperen bij Tentstation op het terrein van een voormalig buitenbad op 10 minuten van het Hauptbahnhof, inclusief de oude bassins, tribune (is nu een bar), badmeesterhuisje en springtoren. (Seydlitzstraβe 6, Mitte) Of wat dacht je van een overnachting in een voormalige DDR-gevangenis? In Das Andere Haus VIII heeft Erich Honecker nog vastgezeten, maar is nu een aangenaam pension aan de oever van de Rummelsburger Bucht op een kwartiertje met de S-bahn van Alexanderplatz. (Erich-Müllerstraβe 12, Friedrichshain)

Voor de beste en voordeligste hotels kijk je hier.

Tip: Je kunt niet overal betalen met je PINpas, zorg dus voor voldoende cash geld. Overal in de stad vind je overigens geldautomaten.

Reisgidsen voor Berlijn

Time to momo reisgids BerlijnAls je een stedentrip naar Berlijn gaat maken is een goede reisgids essentieel en niet te missen. Onze persoonlijke favoriet zijn de reisgidsen van Time to momo (voorheen 100%). Deze reisgids bevat 6 wandelroutes die je langs alle bezienswaardigheden in het boekje brengen. De Time to momo reisgids voor Berlijn is al verkrijgbaar voor € 16,95. Het fijne aan deze reisgids is dat hij geschreven is door locals. Hierdoor kom je op plekken waar je normaal niet komt. Ook zit er een klein opvouwbaar kaartje bij van de hele stad. Hierdoor raak je nooit verdwaald in Berlijn.

Liever een reisgids in PDF? Ook deze zijn verkrijgbaar voor Berlijn. Download hier een PDF reisgids voor Berlijn.

Kaart van Berlijn

Plaats een reactie