Spanje
 

Spanje is het vakantieland bij uitstek en ťťn van de populairste vakantiebestemmingen. Lees hier alle tips voor een heerlijke vakantie.

Home >> Spanje

Op deze pagina vindt u links naar vele informatieve artikelen met tips over diverse Spaanse vakantiebestemmingen. Wanneer u van plan bent om uw vakantie in Spanje te vieren, dan is het handig alvast over enige algemene informatie over Spanje te beschikken, en daarvoor bent u hier aan het goede adres.

Vakanties naar en tips over:

Alicante aan de Costa Blanca
Andorra actieve vakanties
Asturias
Bilbao in het noorden van Spanje
Vakantie Cantabria
Fuerteventura (canarische eilanden)
Vakantie Galicia
Genieten op Mallorca
Vakantie Menorca
Campings in Spanje
San Sebastian tips en advies 

Meer links >>>>>
 

Barcelona de leukste tips
Granada tips en bezienswaardigheden
Tips over Malaga
Tips over Ibiza
Denia Spanje tips
Blanes en de leukste tips
Calella tips
Malgrat de Mar tips
Lloret de Mar
Salou en de  beste tips
Sitges
Tips over Marbella
Op vakantie naar Torremolinos
Tips over Nerja
El Arenal op Mallorca
Fuerteventura
Santa Susanna
Tossa de Mar
Vakantie La Gomera
Een mooie vakantie naar Navarra
Last Minute Vakantie
 

Vakantie Sierra Nevada
Vakantie Valencia


 

1. Kerngegevens en geografische kenmerken Spanje
Om een globale maar goede indruk te krijgen van de kerngegevens en geografische kenmerken van Spanje, presenteren we u het volgende overzicht:
ē Officieel is Spanje een monarchie en wordt daarom ook wel aangeduid als het Koninkrijk Spanje.
ē Spanje telt in het jaar 2009 ruim 46,5 miljoen inwoners.
ē De oppervlakte van Spanje is ruim 500.000 vierkante kilometer. Spanje ligt voor het grootste deel op het Iberisch schiereiland, het vasteland dus, en bestaat daarnaast uit eilandengroepen als de Canarische eilanden en de Balearen.
ē Madrid is de hoofdstad van Spanje, ligt in het midden van het land en heeft ruim 3 miljoen inwoners. De tweede stad van Spanje met ruim anderhalf miljoen inwoners is Barcelona.

2. De Spaanse taal
Zoals in ieder land kent Spanje ook regionale verschillen voor wat betreft de taal, maar in Spanje speelt er meer. Er zijn officieel vijf talen die alle ook wel Spaans worden genoemd, echter alleen het Castiliaans is het officiŽle Spaans van de staat Spanje. Dit Spaans wordt naast espaŮol ook wel castellano genoemd. Daarnaast zijn er vier regionale vormen van Spaans, namelijk het Catalaans, het Galicisch, het Baskisch en het Aranees. Wanneer men op vakantie gaat in Spanje is het handig en leuk om een beetje vocabulaire in huis te hebben. Er zijn vele taalgidsjes verkrijgbaar waarin men kennis kan maken met een groot aantal belangrijke woorden en zinnetjes, maar ook met een introductie in de grammatica. Misschien vind je het zelf leuk om een dergelijk hulpmiddel te kopen en dit te gebruiken, maar de Spanjaarden stellen dit ook op prijs. Overigens kan men in veel gebieden ook met Engels of Duits uit de voeten, maar men hoeft er ook niet te gek van op te kijken wanneer Spanjaarden die in de horeca werkzaam zijn, ook een woordje Nederlands praten en begrijpen.

3. Het Spaanse landschap
Spanje heeft het allemaal, vlaktes, bergen, rivieren en zee.
ē Het grootste deel van het vasteland van Spanje bestaat uit de Meseta, de centrale hoogvlakte die gemiddeld tussen de 600 en 1000 meter hoog is. Hierop is ook Madrid gelegen, Europaís hoogst gelegen hoofdstad.
ē De Andalusische laagvlakte in het zuiden van Spanje is de enige echte laagvlakte.
ē Enkele bergketens zijn de Sierra Nevada in AndalusiŽ en de PyreneeŽn in het Noorden.
ē Daarnaast kent Spanje een zeer lange kustlijn van in totaal meer dan 4000 kilometer, een optimaal ingrediŽnt voor een vakantieland!

4. Klimaat in Spanje
Spanje is een groot land, dat aan twee verschillende zeeŽn ligt en waar nogal wat bergketens liggen. Mede hierdoor is er niet sprake van een enkelvoudige klimaatzone. Spanje kent wel over nagenoeg de hele linie een mediterraan klimaat, waarbij dit in enkele gebieden ook de kenmerken van een landklimaat of subtropisch klimaat heeft. In het grootste deel van het land zullen de winters in ieder geval mild verlopen. In de lente en zomer is het in nagenoeg alle regioís aangenaam warm tot warm. Er zijn echter enkele gebieden zoals AndalusiŽ, waar het in de zomermaanden juli en augustus onaangenaam warm kan worden, zeker voor mensen die niet gewend zijn aan temperaturen van 40 graden. Wanneer men van plan is op vakantie te gaan naar Spanje, is het dan ook altijd aan te raden om de klimaatgegevens van de betreffende regio te raadplegen.

5. Spanje, cultuur en de echte Spaanse tradities
Zomaar enkele Spaanse begrippen waarvan iedereen wel eens gehoord zal hebben: flamenco, tapas, paella, stierenvechten en siŽsta. Spanje heeft een eigen cultuur en men heeft ook tradities die nog altijd in ere worden gehouden. Wanneer men Spanje bezoekt, is het leuk om kennis te maken met een aantal typisch Spaanse tradities, maar dit is ook afhankelijk van de regio die men bezoekt. De kans dat men in Barcelona te maken krijgt met de siŽsta, die van ongeveer 14.00 uur tot 17.00 uur duurt, en overal voor een gesloten deur staat, is heel klein. Tijden zijn veranderd en steeds meer mensen kunnen zich een dagelijke siŽsta niet veroorloven. Daarentegen zult u in een dorpje in AndalusiŽ al snel merken dat om drie uur ís middags de straten verlaten en de deuren dicht zijn. Ervaar de Spaanse cultuur en tradities, want zo leer je Spanje beter kennen. Uiteraard hoef je niet naar een arena voor het omstreden stierenvechten, wanneer deze traditie je eerder afstoot dan aantrekt, maar het zien van een wervelende flamencoshow is altijd de moeite waard!

6. Eten, drinken en genieten in Spanje
Spanjaarden genieten van eten en drinken en met voor name de avondmaaltijd wordt nogal wat tijd uitgetrokken. Als toerist in Spanje word je hier zeer zeker mee geconfronteerd, evenals met het feit dat het meer regulier is om rond 22.00 uur aan tafel te gaan dan om 18.00 uur. Het is aan te raden om hier bij de dagindeling en planning, maar ook bij de planning van de overige maaltijden rekening mee te houden. Probeer zeker ook eens echte Spaanse specialiteiten zoals Tapas, paella en Sangria!

7. Feesten, feestdagen en religie
Spanje kent heel wat feestdagen die op religieuze gebeurtenissen zijn gebaseerd, en dan vooral die op de Rooms Katholieke kalender voorkomen omdat ongeveer 95 % van de Spanjaarden Rooms Katholiek is. Overigens is het zo dat veel van deze festiviteiten meer populair zijn vanwege de traditie dan vanwege het geloof. Het is naast handig ook leuk om te weten of er toevallig een feestdag in je vakantieperiode in Spanje valt. Naast het feit dat op de feestdagen vele instanties en winkels en dergelijke gesloten zijn, zijn er soms ook erg leuke activiteiten en festiviteiten die bij te wonen zijn.

 

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact: