Home >> Uit in Nederland

Dagje uit tips - tips over Giethoorn

Wie van plan is komende zomer een lekker dagje uit te gaan zou is in Giethoorn moeten gaan kijken. Dit prachtige waterdorp vol historie en prachtige natuur is één van de mooiste plekjes in Nederland. Ook voor een leuke familiedag of personeelsuitje heeft Giethoorn tal van mogelijkheden.

Geschiedenis
Giethoorn dankt zijn ontstaan aan de Flagelanten, vluchtelingen uit het Middelandsezee gebied, die een klooster zijn begonnen in Giethoorn. Zij waren ook de eerste bewoners die naar turf gingen graven en stichtten Giethoorn zo rondstreeks 1230.
Zo rond 1600 werd er in Giethoorn volop naar turf gegraven. Door het afgraven ontstonden er kleine meertjes. De bewoners legden vervolgens kanalen aan om per boot het veen te kunnen vervoeren. Beetje bij beetje ontstond zo een prachtig waterdorp. Niets voor niets wordt Giethoorn nu nog het Venetië van het Noorden genoemd.

Watersport
Giethoorn biedt veel mogelijkheden voor watersport. Er zijn kilometers aan grachten die allemaal in verbinding staan met elkaar en tal van grote meren. Wanneer u een bootje huurt in Giethoorn kunt u zich van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat vermaken. Een prima dagje uit! Voor de waterski liefhebbers is er een ruimte gereserveerd op de Belter, een meer dat tegen Giethoorn aanligt.

Een boot huren
Giethoorn heeft meerdere bedrijven waar boten worden verhuurd. Er is de keuze tussen het huren van een punter of een elektroboot. Alle motorboten die verhuurd worden zijn elektrisch, u kunt daar een volle dag meevaren. U krijgt een kaartje mee met de mogelijke vaarroutes. De kosten voor een bootje bedragen zo'n 15 euro per uur of 70 euro voor een hele dag.

Fietsen
Er zijn prachtige fietsroutes uitgezet in Giethoorn en omgeving. De fietsroutes gaan vaak dwars door het dorp en doorkruisen het prachtige landschap in de omgeving. Voor de fietshuur betaalt u zo'n 6 euro per dag.

Rondvaren in Giethoorn
Een rondvaart in Giethoorn is een hele leuke activiteit. Een rondvaart duurt ruim een uur en bij de meeste bedrijven vertelt een gids u alles over de geschiedenis en de wetenswaardigheden van het dorp. Hoe verder u van het centrum af start met de rondvaart des te langer duurt de rondvaart en des te meer krijgt u te zien. Onze tip: Rondvaart Zuideinde

Restaurants
Je kunt in Giethoorn en omgeving heerlijk eten. Eén van onze tips: Gasterij de Blauwe Hand en de Otterskooi in Dwarsgracht.

Personeelsuitje of familiedag
Wie voor een groep het een en ander moet organiseren heeft in Giethoorn tal van mogelijkheden. Er zijn heel veel verschillende arrangementen. Het aangename van de arrangementen is dat het vrijwel in alle gevallen geschikt is voor jong en oud. Er zijn vaar en fiets arrangementen, puzzeltochten, natuurtochten en rondvaart arrangementen.

Bezienswaardigheden en tips in Giethoorn en omgeving
Museum de oude Aarde, Museum waar u alles te weten komt over sier- en edelstenen
Museum Gloria Maris, ook wel het schelpenmuseum genoemd
't Olde Maat Uus Een originele Gieterse boerderij, -vissershuisje, -hooiberg en –tjasker tonen 100 jaar wonen en werken in Giethoorn
Duikersmuseum In den Coop'ren Duikhelm
De theetuin in Dwarsgracht


 

 

 

 

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact: